Sledovat hodnoty pH a EC by měl každý grower, který to se svým pěstováním myslí opravdu vážně. Elektrická vodivost je jednou z nejdůležitějších veličin, která by měla být pod kontrolou. EC je koncentrace minerálních solí v živném roztoku a její správnost je naprosto nezbytná.
Hodnotu EC je naprosto klíčové hlídat při pěstování v hydroponii a aeroponii, stejně tak pokud používáte kohoutkovou vodu či vodu ze studny.
Nebudeme Vás zatěžovat fyzikálním vysvětlením, myslíme, že stačí, když budete umět s touto veličinou pracovat a znát optimální hodnoty pro úspěšné pěstování.
V praxi nejčastěji pěstitelé používají běžnou kohoutkovou vodu, její hodnota EC se velmi často liší lokalitou, kde vodu čerpáte.
Nejvíce se však setkáme s EC 0,3 - 0,7, což je opravdu ideální. Čím je totiž EC vody nižší, tím lépe, jelikož po přidání hnojiv se hodnota zvyšuje. Je tedy nutné EC vstupní vody sledovat.
Pro příklad: Představte si, že doporučená hodnota EC pro Vaše pěstování je 1,6. Pokud máte změřeno, že EC Vaší kohoutkové vody je 0,4, můžete vodu obohatit pouze o hnojiva a doplňky s celkovým EC 1,2. Tedy čím menší EC voda má, tím více hnojiv můžete svým rostlinám dopřát.
V případě, že EC překročíte, je možné, že své rostlinky spálíte. Stejně tak škodlivý je i nedostatek živin.
Věděli jste, že...: V ostatních zemích se mnohdy setkáte s kohoutkovou vodou s EC mezi 1 a 2?
Požadovaná hodnota EC se v průběhu životních fází rostlin mění, každý druh či odrůda rostlin vyžaduje jinou hodnotu EC. Často se ale pohybují v tomto rozsahu:
- EC mladých rostlinek: 0,6 - 1,2
- EC dospělých rostlin: 1,2 - 2,5
Jak můžeme ale EC měřit? Jednoduše pomocí EC metrů, jejichž široké spektrum naleznete také v naší nabídce.
Vřele Vám můžeme doporučit pořízení jednoho z digitálních EC metrů, zvlášť oblíbené jsou výrobky značek Milwaukee či Essentials. Práce s nimi je opravdu jednoduchá a díky přehlednému displeji ji zvládne každý.
Je také nutné si pořídit kalibrační roztok, nejčastěji ve variantách 1,413mS a 2,76mS.
TIP: Vysoké či nízké EC poznáte především sledováním rostlin, zvláště na listech a stoncích.
Tento článek pro Vás napsal Milan.